EXCLUSIV VIDEO | Constantin Rotariu, co-fondator Bitcoin România: „Acum nu știu dacă mai sunt 400 milioane de euro în criptomonede la noi în țară. În 2021, cifra era mult mai mare”

Publicat: 27/01/2023, 19:47
Actualizat: 27/01/2023, 20:00

România se plasa, anul trecut, pe locul 43 într-un top mondial al țărilor cu cele mai mari profituri din investițiile în cripto, potrivit unei analize făcute de Chainalysis, una dintre cele mai reputatate platforme de rapoarte și statistici din industria blockchain. Însă „iarna cripto” din 2022 a descurajat în special investitorii aflați la început de drum, a explicat Constantin Rotariu, co-fondator Bitcoin România într-un interviu pentru GÂNDUL. 

În România, câștigurile totale din criptomonede s-ar fi ridicat la 772 milioane de dolari în 2021, după țări ca Bulgaria, Belarus și Slovacia. „Vedetele” au fost Ethereum, Bitcoin, Dogecoin și inclusiv Litecoin, potrivit raportului Chainalysis.

Mai mult de un milion de români au investit în criptomonede aproximativ 400 milioane de euro, arată un alt studiu realizat în iunie anul trecut de compania de cercetare iSense Solutions.

În 2022, piața cripto a „pierdut” peste 2 trilioane de dolari

Însă în 2022, piața cripto a „pierdut” peste 2 trilioane de dolari. Dacă în noiembrie 2021, capitalizarea de piață a criptomonedelor atingea 3 trilioane de dolari, astăzi întreaga piață mai valorează doar un trilion de dolari. La acest declin au contribuit mai multe șocuri succesive, între care războiul din Ucraina, deciziile luate de Federal Reserve pentru a frâna inflația, intrarea în incapacitate de plată a unor actori de top din piața cripto, care au adus pierderi financiare de zeci de miliarde de dolari.

Constantin Rotariu, co-fondator Bitcoin România, companie de exchange cripto lansată în 2014, a detaliat pentru GÂNDUL care sunt mecanismele care au declanșat atât acel „bull market” din 2021, când piața a crescut vertiginos, cât și „bear market-ul” din 2022, când s-au prăbușit companii cripto evaluate la zeci de miliarde de dolari.

Mulți dintre investitorii care au fost atrași de creșterea vertiginoasă a pieței din 2021 au vândut în pierdere. Pe de altă parte, activele cripto din portofoliile acestora și-au diminuat valoarea, astfel că, spune Constantin Rotariu, în prezent românii dețin mai puțin de 400 milioane de dolari în criptomonede.

Constantin Rotariu: Jucătorii mari au venit cu sume uriașe în cripto

El a explicat pentru GÂNDUL și care este particularitatea crizei de anul trecut în raport cu cele anterioare.

„Suntem de ceva timp în cripto, aveam impresia că le-am văzut pe toate și am trecut aproape prin toate tipurile de crize. În principal au fost trei mari crize (n.r. perioade în care prețul criptomonedelor intră pe o pantă abrupt descendentă – pe care jucătorii din piață le numesc „bear market”), începând din 2014 când cel mai mare exchange de la acel moment, Mt Gox, a dat faliment, apoi criza de la începutul anului 2018 și cea de anul trecut, în care încă ne aflăm. Însă pot spune că fiecare dintre acestea a avut ceva particular. Cea din prezent începe cu anul 2020, o dată cu debutul pandemiei și cu halvingul Bitcoin , care a generat în primă instanță noul „bull market” (n.r. perioade de „optimism” în piață când prețul activelor digitale e în creștere).

Ce este particular în cazul iernii cripto pe care o traversăm este faptul că jucători mari, din piețele financiare tradiționale, între care pot menționa PayPal, JP Morgan, Goldman Sachs, Visa, Mastercard și așa mai departe – care inițial nu voiau să audă de cripto – dintr-o dată au văzut potențialul acestei noi industrii și au intrat și cu clienții și cu capital propriu în acest domeniu. A fost un cumul de factori – între care și faptul că s-au printat puternic bani fiat din cauza turbulențelor macroeconomice generate de pandemie, jucătorii mari au venit cu sume uriașe în cripto, iar acest lanț de împrejurări a făcut ca piața să crească foarte mult”. a explicat Constantin Rotariu.

Tehnologia blockchain oferă modalități de a face plăți mai rapide, cu costuri mai mici

„Cam asta ar fi particular în criza de acum: sunt jucători mari din zona financiară tradițională, cu mai puțină experiență pe piața cripto care activează în acest domeniu. Însă nu aș spune că piața se menține pentru că este „to big to fail”, ci datorită tehnologiei din spate. Așa cum astăzi plătim cu telefonul și folosim mesageria și mai puțin mailul, industria cripto oferă modalități de a face plăți mai rapide, cu costuri mai mici”, a precizat Constantin Rotariu.

Co-fondatorul Bitcoin România a explicat că, în trecut, compania pe care o coordonează din poziția de Chief Strategy Officer (CSO), s-a confruntat cu mai multe momente de „bear market” și de volatilitate extremă a pieței.

„În domeniul în care activează compania noastră (n.r. exchange cripto), nu depindem neapărat de prețul criptomonedelor. Și astfel de scăderi, de 40%, 60% am mai văzut. În 2014 au fost chiar deprecieri de 80%. Bineînțeles, acest bear market i-a afectat pe mulți dintre cei care tranzacționează, în special pe cei care sunt noi în domeniu și per total au scăzut volumele de tranzacționare atât la nivel global, cât și în piața din România.

Dar ceea ce cred că este surprinzător este că, deși piața a scăzut foarte mult față de 2021 și lumea vorbește despre această depreciere ca despre un fenomen foarte dramatic, dacă ne uităm la anul 2020, acum nici trei ani de zile, Bitcoin era sub 5000 de euro. Așadar, 5000 de euro, comparativ cu 19.000 de euro în prezent arată că nu stăm atât de rău.”, spune reprezentantul Bitcoin România.

Românii au investit sute de milioane de dolari în criptomonede

Constantin Rotariu a explicat că evenimentele din piața cripto din 2020 și 2021 au atras jucători noi cu foarte multe fonduri, pe lângă investitorii de retail, persoane fizice, care erau deja acolo. Însă această creștere a pieței la peste 3 trilioane de dolari în noiembrie 2021 a generat un foarte mare interes la toate nivelurile sociale și categoriile de vârstă. Au investit și oameni care abia descoperă internetul, dar în principal tineri care sunt în pas cu tehnologia și înțeleg noțiuni din blockchain.

„Eu cred că cifra de 400 milioane de euro indicată de acest studiu ca volum al investițiilor românilor în criptomonede a fost depășită în 2020 – 2021.

De asemenea, România are un proiect – Elrond, a cărui criptomonedă nativă – EGLD – a depășit 9 miliarde capitalizare de piață în noiembrie anul trecut. Acum însă, din cauza panicii, a scăderii abrupte a prețului, foarte mulți dintre investitorii care erau abia la început sau au cumpărat criptomonede mult mai riscante este posibil să fi pierdut mulți bani sau să fi ieșit cu totul din aceste investiții. Acum nu știu dacă mai sunt 400 de milioane în cripto în România”, spune Constantin Rotariu pentru GÂNDUL.

Criptomonedele pe care au „pariat” românii în această perioadă

„Bitcoin (BTC) cu siguranță este pe primul loc. Ar urma Ether (ETH), cu siguranță pot menționa EGLD – pentru că proiectul este din România și a fost mai mediatizat către publicul din țară. În ce privește celelalte criptomonede e greu de făcut un top, un clasament al preferințelor, însă cel mai probabil situația e similară cu cea din piața globală: primele 10 – 15 criptomonede din punct de vedere al capitalizării de piață sunt și cele alese de investitori. În principiu, acolo unde nu aveau detalii despre un proiect cripto, care să le dea încrederea unei astfel de investiții, cu siguranță capitalizarea de piață a fost un reper. Investitorii au perceput decizia ca fiind mai puțin riscantă: aceea de a paria pe monedele de top”, spune co-fondatorul Bitcoin România.

De altfel, studiul realizat de iSense Solutions în iunie 2022 indică faptul că Bitcoin este criptomoneda aflată în topul portofoliilor cripto ale românilor  românii, cu o pondere de 72% în preferințele investiționale.

Recomandări pentru investitorii cripto

Constantin Rotariu adaugă că singura criptomonedă pe care o poate recomanda deschis este Bitcoin, având în vedere natura total descentralizată a proiectului și natura sa deflaționistă.

„Ceea ce aș putea recomanda investitorilor, atunci când analizează un proiect cripto nou pe care intenționează să „parieze” este să își facă foarte bine temele. Noi ca exchange cripto ajutăm clienții să vândă sau să cumpere criptomonede, dar în ce privește deciziile investiționale nu facem, în general, recomandări. Singura criptomonedă pe care o pot recomanda deschis este Bitcoin.

Motivul pentru care am încredere să fac această recomandare este, primul rând propria experiență cu investiția în Bitcoin și, desigur, tehnologia, particularitățile acestui blockchain. Istoricul Bitcoin ne arată că cei care au menținut investiția vreme de cel puțin trei ani au ieșit pe plus. Apoi, este vorba despre o criptomonedă total descentralizată, ceea ce înseamnă că nu există un grup de persoane minoritar care să decidă asupra unor posibile actualizări a rețelei. În plus, spre deosebire de monedele fiat, Bitcoin este deflaționist – în sensul că există un număr finit de 21 milioane de monede care pot fi extrase din rețea, ceea ce face ca din start, criptomoneda e conceptă pentru a-i crește valoarea în timp. Vedem cum în această perioadă postpandemică, guvernele au printat bani pentru a face față crizei economice, iar inflația a explodat. Acest lucru nu se poate întâmpla în cazul Bitcoin.

Riscul acesta inflaționist al monedelor fiat există și în cazul celorlalte criptomonede, care au în spate un proiect, au în spate o echipă sau o companie și așa mai departe. Aceasta ar fi o primă analiză comparativă sumară. Desigur, în cazul Bitcoin pot adăuga și faptul că e prima criptomonedă, că rețeaua a funcționat perfect de la început și până în prezent, este un sistem financiar funcțional de 13 ani”, mai spune Constantin Rotariu.

Compania Bitcoin România a fost fondată în 2014 de George și Constantin Rotariu. Cei doi oameni de afaceri au adus în România primul bancomat Bitcoin din Europa continentală după ce, cu câteva zile înainte, se instalase un bancomat în Londra. Constantin Rotariu a lucrat în domeniul IT&C,a fost implicat în proiecte de business intelligence, Big Data, și tehnologie blockchain. Proiectul Bitcoin, o combinație între financiar și IT, i-a atras atenția în 2013, când a văzut primul bancomat în Vancouver, Canada.

Interviul integral poate fi urmărit pe canalul Youtube al GÂNDUL

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Nepoata lui Putin a dezvăluit din greșeală numărul soldaților ruși dispăruți în Ucraina
Elena Lasconi, mărturie tulburătoare: 'Mama, pe care o iubesc atât de mult, a votat PSD!'
Reacția incredibilă a lui Gigi Becali despre moartea lui Helmut Duckadam
Tudor Chirilă, mesaj pentru politicieni: „Voi ați creat monstrul numit extremism, ați vrut să operați...
Dezvăluirea sfâșietoare pe care Helmut Duckadam i-a făcut-o lui Mitică Dragomir, despre situația financiară! Abia...
Cum și-a falsificat Călin Georgescu CV-ul. N-a lucrat nici la ONU și nu a fost...
Călin Georgescu și legionarii. Cine este Eugen Sechila, surprins alături de candidatul independent la alegerile...
Prigoană s-a răzbunat crunt înainte de a muri! Ce lovitură decisivă i-a dat șoferului care...
Din ce sunt făcute, de fapt, chifteluțele vegetale din Mega Image. Mulți români le mănâncă...
Mai poate fi eliminat Călin Georgescu din cursa prezidenţială, cu 3 zile înainte de alegeri?...
Ucisă și îngropată pe câmp! Părinții Teodorei o plâng cu lacrimi amare: „Tremură carnea pe...
Cum poți să verifici dacă pensia ta va crește sau nu de la 1 ianuarie...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Ce presiune trebuie să aibă anvelopele de iarnă?
Probleme mari pentru ucraineni pe frontul de est. Zelenski cere consolidarea poziţiilor
Adevărul despre fluorul din APĂ! Cum ne afectează DINȚII de fapt
Călin Georgescu oprește totul. Măsura pe care o va lua dacă devine președintele României: Este...
Cea mai bună temperatură a frigiderului. Alimentele rămân în stare perfectă
Cum arată casa în care Helmut Duckadam a trăit cu Alexandra și fiica lor. Eroul...
Anunț bombă după renumărarea voturilor. ”Mai sunt 2-3 județe de numărat. Nu s-a remarcat nicio...
VIDEO De câte ori a fost înșelată Emilia Ghinescu, dar și peste ce anume nu...
De ce Victor Cornea a ales să o ceară în căsătorie pe Andreea Bălan tocmai...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă apare Poliția Termică: - Aveţi 21 de grade în...
Dovezile găurilor negre primordiale s-ar putea ascunde chiar și în obiectele obișnuite de pe Pământ